Foto știre Dana H

   Începând cu ziua de astăzi,  m-am hotărât să fac economii de ”Ă” și ”Δ, scutindu-vă urechile de aceste vocale, antipatice uneori, simpatice în alte situații. Așadar mi-am făcut conștiințios tema... acasă. Ca urmare, tema va avea:ÎNCEPUT, CUPRINS și mult așteptata, ÎNCHEIERE.

Cum pe doamna profesoară Dana Hueberger, a adus-o barza într-o familie binecunoscută, voi începe spunând câteva cuvinte despre părinții săi: Maria și Ion M. Mihai. Am aflat, elevă fiind a acestui colegiu(1972-76), de prezența doamnei profesoare Maria Mihai, ca fiind una dintre profesoarele de chimie, avândelevi curezultate excepționale, pe termen scurt, la olimpiade și pe termen lung în cercetare, în laboratoarele țării și alelumii.L–am cunoscut pe Ion M. Mihai, mai târziu, la începutul anilor nouăzeci, când m-am hotărât să frecventez evenimentele culturale băimărene și Cenaclul ”Arta”, condus de către Ștefan Belu. Am crescut literar alături de Ion M. Mihai, eu, prozator, dânsul,critic literar. Alături de oamenii de cultură. Săluc Horvat, V.R Ghenceanu, Augustin Cozmuța. Marian Ilea și alții,Ion M.Mihai și cu mine suntem fondatori ai Asociației Scriitorilor ”Baia Mare”.Această societate literară a avut ca scop editarea unei reviste de cultură, care este, ”Nord Literar”. Tot sub egida acestei asociații se află și Cenaclulliterar pe care îl conduc, cenaclu la care a fost mereu prezent Ion M. Mihai, fiind un coleg deosebit, un om care a pus suflet în ceea ce a făcut pentru revistăși în cărțile sale de critică literară. Plecarea dintre noi a lui Ion M. Mihai ne-a întristat. Ne bucurăm, însă, că o mai avem încă, pe neobosita doamnă profesoară, Maria Mihai, mama familiei, Dana și Cristian Hueberger, dascăli și ei ai acestui colegiu, colegiu ce, anul trecut a împlinit un veac. Așadar, cu cine să semene  Dana Hueberger, dacă nu cu părinții săi destoinici? Întrebarea mea adresată autoarei nu este: ”Cum se poate ca o matematiciană să aibă înclinații literare?”, ci, ”De ce a tăcut atâta timp, ascunzând de noi acest filon prețios?” Dar mai bine acum, decât niciodată. Se știe că nu este ușor să îți pui sufletul în palma cititorului, nu ai de unde să știi pe ce palmă ori în ce pumn vei ajunge. Îi dorescDanei Huebergersăaibă parte de cât mai mulți cititori de calitate. Dedicând această carte, ”Lianei și lui Cristi”, autoarea s-a condamnat singură la o muncă veșnică. Adică, se cere degrabă unnou volum, dedicat mamei și memoriei tatălui, apoi unul dedicat colegilor, elevilor și... tot așa.

                    Binecuvântata, ÎNCHEIERE va fi scurtă. Când criticii răspund scrisorilor,se pot naște cărți, așa cum s-a întâmplat în cazul volumului lansat azi. Felicitări,scriitoarei Dana Hueberger și mult succes! Felicitări,criticului Daniel Cristea-Enache, un bun filtrual talentelor literare! Bun venit în Baia Mare, poetului și editorului Călin Vlasie și Editurii ”Cartea Românescă”!

Vă mulțumesc și vă doresc un an bun!

                   Florica Bud